Tips til norgesferien

Blir det norgesferie med bobilen i år? Lurer du på hvor du skal reise eller hva du kan gjøre? Her gir verkstedene våre deg tips fra nærområdet sitt.

  

AGDER

Arendal

I Arendal har vi vakre Tromøya med bobilparkering i Hove leir, i gangavstand fra Raet nasjonalpark med sin verneskog og rullesteinstrand. Her er bade- og fiskemuligheter i et fantastisk landskap, samt Hoveodden med både opplevelser og spisemuligheter hos Canvas Hove. Du kan stå parkert i Hove leir med sin krigshistorie, gamle bunkere og forlegninger i skjønn forening – og med utallige turstier, fotballbane og klatrepark. Arendal by med alle sine butikker og spisesteder, samt velkjente Pollen, er bare 10 minutter unna.

Vårt verksted: RSA Bil Arendal

Kristiansand

En tur til Setesdalen er noe alle bør ha på sin «bucket list». Landskapet i Setesdal varierer fra flate bygder til vilt og vakkert høyfjell, og veien gjennom dalen går innom små og større tettsteder. Utforsk det flotte turterrenget eller oppsøk de mange attraksjonene i dalen. Her er overnatting, aktiviteter, kunst og kultur, gåturer, fiske, bading og rafting. På museene kan du få en innføring i hvordan jern ble fremstilt i vikingtiden, om byggeskikk, malekunst og husflidstradisjoner.

Vårt verksted: RSA Bil Kristiansand

AKERSHUS

Follo

I Follo er det turmuligheter, sykkelstier, badesteder, kulturtilbud, aktiviteter og shopping. Det er mulig å parkere bobilen på Vestby Gjestegård og Hyttepark, et fint utgangspunkt til hele Follo. Fra Nesodden i nord til Son i sør kan man gå den flotte kyststien langs Oslofjorden. Her er også mange fine badesteder, blant annet Badeparken i Drøbak og Hvitsten i Vestby.

I Hvitsten kan du besøke Ramme gård – et idyllisk sted med et flott hageanlegg, besøksgård med dyr, kunstutstillinger, forestillinger, gårdsbutikk og café.

De fleste er nok kjent med fornøyelsesparken Tusenfryd, her er mye for store og små. Og hvis været er dårlig, hva med å ta turen til Bølgen bad eller Follo museum? Er du interessert i historie så er et besøk på Oscarsborg Festning et must. Ta båten over og lær historien fra april 1940. Er du mer opptatt av teknologi, mat og forskning så anbefales Vitenparken i Ås. Eller hva med å ta båten som går fra Son til Aker Brygge? En kjempefin båttur oppover Oslofjorden med flere stopp på veien.

Liker du shopping så er Oslo Fashion Outlet eller Ski Storsenter gode tips. Og vil du ha en god restaurantopplevelse så bør du besøke en av de koselige restaurantene i Drøbak eller Son.

Vårt verksted: RSA Bil Ski

BUSKERUD

Drammen

Drammen er en utrolig koselig by og her er mye å se og gjøre. Bo på Drammen camping og gå eller sykle til sentrum langs Drammenselva. Kryss elva over flotte Ypsilon Bro og besøk Dario’s ved Papirbredden for ekte italiensk iskrem. Og hva med å besøke flotte Gulskogen gård eller Drammens Museum på veien?

Av turmuligheter i Drammensområdet kan vi anbefale Kjøsterudjuvet på Åssiden og Portåsen i Mjøndalen. Og vil du ha en flott utsikt så er tipset å gå til Knabben eller den litt lengre turen til Solbergvarden. Drammenselva er også en av Norges beste lakseelver så hvorfor ikke hente frem fiskestangen? Og de som ønsker en mer sporty opplevelse kan besøke Drammen Skisenters klatrepark – moro for både store og små.

Er du sulten så er en av byens mange restauranter verdt å besøke, blant annet Anchas Bodega (førsteklasse tapas), Alpenhaus (inspirert av bierstuber i Alpene) eller Ask & Loke (smakfull og kortreist meny).

Vårt verksted: RSA Bil Drammen

Hallingdal

Våre forslag til hva du bør se i Hallingdal:

 • Hardangervidda – Europas største høgfjellsplatå og Nordens største nasjonalpark. Her er flotte naturopplevelser, et rikt plante –og dyreliv og mulighet for mange aktiviteter.
 • Tuva Turisthytte på Geilo – 1200 moh. og en av de eldste, privateide turisthyttene på Hardangervidda (fra 1915).
 • Prestholtseter Geilo – mange turmuligheter og en stølskafé som ligger helt oppunder Hallingskarvet på 1242 moh. De kan friste med vafler, kaker, lefsekling, rømmebrød, spekemat og den velsmakende rømmegrøten.

Ellers er disse plassene fine utgangspunkt for fotturer: Hivjufossen i Hovet, Halletjønn i Sudndalen, Iungsdalen i Ål, Laudalsbrea i Ål, Hydnefossen i Hemsedal og Golsfjellet. Og hvis du heller ønsker å sykle så er det mange gode muligheter for sykkelturer både i Hol, Ål, Torpo, Gol og Nesbyen.

Vårt verksted: Gol Auto

FINNMARK

Alta

I Sami Siida får du en autentisk opplevelse av den samiske kulturen og levemåten. Du får en innføring i samiske tradisjoner, reindrift, drakter, aktiviteter, mat og levesett. Les mer på www.samisiida.no.

Trasti og Trine er overnatting, hundekjøring og ekte, kortreist og unik matglede i fantastisk Finnmarksnatur. Her inviteres gjester til å dele det gode liv i Finnmark og de har mange ulike turer å velge mellom. Les mer på www.trastiogtrine.no.

Sorrisniva tilbyr spennende og unike opplevelser i det arktiske klimaet med overnatting, restaurant og ulike aktiviteter både sommer –og vinterstid. Les mer på www.sorrisniva.no.

For den aktive så har Alta mange topptur-muligheter og turen til Haldetoppen er virkelig en fin dagstur. På Haldetoppen finnes det i dag to historiske bygninger og på finværsdager er det en fantastisk utsikt fra toppen, både innover i landet og utover Altafjorden.

Vårt verksted: MLS Fritid

Porsanger

Vakre Porsanger har mye å by på og flotte utmarksområder. Vi anbefaler Stabbursdalen nasjonalpark, Stabbursdalen landskapsvernområde og Stabbursdalen naturreservat. I nasjonalparken finner du verdens nordligste furuskog. Her er også det nordligste leveområdet for flere dyre- og fuglearter, og parken har i tillegg mange av Finnmarks typiske landskapsformer. Andre steder verdt et besøk er naturreservatene Reinøya, Skoganvarre, Børselvosen, Vækker, Børselvdalen, Bihkkačohkka og Roddenes. Strandvollene på Roddenes viser hvordan landskapet har steget på slutten av og etter siste istid for 10.000 år siden.

Vi anbefaler også:

 • Trollholmsund – en spennende kombinasjon av kulturhistorie og geologi, på vestsiden av Porsangerfjorden 35 km nord for Lakselv. Området består av dolomitt (kalkstein) som er dannet for 700 millioner år siden.
 • Lasarettmoen tursti – ved Skoganvarre 32 km fra Lakselv mot Karasjok. Her kan du se et av de største feltsykehusene som Wehrmacht bygget og driftet. Høsten 1944 ble anlegget brent og sprengt.
 • Silfar Canyon – ligger 50 km fra Lakselv mot Ifjord og er en av Nord-Europas mest spennende og dramatiske canyons. Her renner også den krystallklare elva Børselva forbi.

Ønsker du en mer aktiv ferie så finner du en oversikt over terrengsykkelløyper på www.porsangerck.no. Vil du heller spille golf så bør du besøke North cape golf club – verdens nordligste golfbane. Det er også muligheter for fiske i området: Lakselva, Stabburselva, Børselv og Brennelva.

Vårt verksted: Lakselv Motor

INNLANDET

Valdres

Vi anbefaler å kjøre Valdresflya riksveg 51 som er en nasjonal turistvei. Kjør fra Fagernes via Beitostølen til Lom, Vågå eller Heidal/Sjoa – eller motsatt vei. Dette er en flott tur og godt tilrettelagt for bobil. Du kan stoppe bobilen nesten hvor som helst og ta lengre eller kortere turer i fjellet. Her er det også stølsdrift som gjør det mulig å kjøpe smør, rømme og ost laget på den opprinnelige måten.

Vårt verksted: ValdresBil

MØRE OG ROMSDAL

Ålesund

På toppen av Ålesunds byfjell, Aksla, kan du få en utrolig utsikt. Gå opp de 418 trappene fra Byparken, ta kjøreturen opp eller bli med Bytoget på tur. På toppen er Fjellstua med uterestaurant, kafeteria og utkiksplattform.

Geirangerfjorden må du se når du er i Møre og Romsdal. Et tips er å besøke Geiranger Skywalk på Dalsnibba med en spektakulær utsikt til Geiranger, fjorden og fjellene rundt. Turen opp Romsdalstrappa til utsiktspunktet ved Rampestreken er en flott fjelltur (ca. 2 timer) som gir en fantastisk utsikt over Åndalsnes, Romsdalsalpene og Romsdalsfjorden. Ønsker du en større utfordring kan du heller gå den mer krevende turen til Romsdalseggen (ca. 7 timer).

Eller hva med å legge bobilturen til en av verdens vakreste veistrekninger, Atlanterhavsveien? Langs strekningen i havgapet mellom Molde og Kristiansund er det mange stopp som byr på unike opplevelser.

Vårt verksted: Nextcar

NORDLAND

Sortland

Vårt tips er å besøke fiskeværet Nyksund som ligger i Øksnes kommune i Nordland. Dette fiskeværet ble fraflyttet på 1950-tallet og ble så delvis restaurert av tyske ungdommer på 1980-tallet. I dag er det en populær destinasjon med flere gode restauranter, overnattingstilbud og spektakulær natur. Plassen er lite kjent i Norge som turistmål, men mer kjent blant tyske bobilturister. I august går Nyksundfestivalene av stabelen med barnefestival, kunstfestival og musikkfestival. Vandreturen fra Nyksund over fjellet til Stø, Dronningruta, tar ca. 8 timer og går langs fjæra og oppe i fjellet. Nordover ser man Andøya, østover Hinnøya og vestover utover Atlanterhavet.

Vårt verksted: Vesterålen Bil

Leknes i Lofoten

På den store Vestvågøy kan du velge og vrake blant turer høyt og lavt. På yttersida av Vestvågøy, alene mellom hav og fjell, ligger fiskeværet Eggum. Hit kommer mange for å oppleve midnattssolen. Vendt mot storhavet ligger en rasteplass formet som et amfi med parkering og toalett. Vest for rasteplassen står et kunstverk av Markus Raetz, et hode som ser utover havet med issen opp eller ned, alt etter hvor du står. En moderat tur (ca. 2 timer) på tydelig sti går langs havet mellom Eggum og Unstad.

Lofoten Beach Camp på Flakstad er et flott sted å parkere bobilen. Her er en velutstyrt og koselig hytte, samt rom med stort fellesareal som gir deg en følelse av det gode lofotlivet. Med midnattssol fra spisebordet og stranda kun minutter unna, kan man nyte sommerkveldene til det fulle. Det er også mulig å hoppe på et surfebrett og oppleve midnattssolen fra bølgekanten.

Vårt verksted: Teknisk Bureau

ROGALAND

Egersund

Hva med å ta turen til Egersund sentrum? Eller hva med en tur til Trollpikken? Trollpikken ble verdensberømt over natten i 2017 da noen kappet den av. Nå er steinformasjonen gjenreist og turen inn er en kort tur på 1,9 km gjennom typisk Dalaneterreng.

Om du trenger å ha bobilen på EU-kontroll eller service så ta det gjerne hos oss samtidig. Du slipper å vente på at bobilen blir klar, vi kjører deg dit du vil så kan du gjøre det du måtte ønske mens vi tar vare på bobilen din.

Vårt verksted: Fardal Bil

Sandnes

Vi anbefaler kjøreturen Nordsjøvegen over Jæren. Her er flotte strender og unikt landskap. Ønsker du å gå en tur så er det mange muligheter i området, blant annet den velkjente Preikestolen, en kjappere tur til Månafossen, Jærens siste urskog: Urådalen–Bjødnalia, familieturen Steinkjerringa fra Vandavatnet eller Steinansiktet – en tur for familier og eldre. Hvis du heller vil sykle, så er tipsene våre Gamle Vestlandske hovedvei eller Finnøy rundt.

Det er mye å se og gjøre i Rogaland og vi anbefaler:

 • Kongeparken
 • Soma Gård
 • Fargegata
 • Gamle Stavanger
 • Kjeragbolten
 • Byrkjedalstunet
 • Gloppedalsura
 • Flor & Fjære
 • Hå Gamle Prestegard
 • Utstein Kloster
 • Trappene i Lysefjorden (4400 trapper)

Det er også mange campingplasser å velge mellom, blant annet Ogna Camping, Vølstadskogen Camping, Ølberg Camping og Sokn Camping. Og ønsker du å bade så er Jærstrendene med Orrestranden, Borestranden, Skarasanden, Ognastranden og Solastranden hete tips. Ellers er det flott å bade i innlandsvann som Melsvatnet og Alsvik Natursenter.

I Rogalandsområdet er det mange gode shoppingmuligheter og vi kan nevne Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Kvadrat kjøpesenter, Jærhagen kjøpesenter, M44 og Norwegian Outlet. Og ønsker du tips til gode spisesteder så kan vi anbefale restaurantene Egget, Söl, Renaa og Harry Pepper i Stavanger, Tommys kjøkken i Rennesøy/Bru og Hemmelig Restaurant og Brix Brygghus i Bryne.

Vårt verksted: RSA Bil Forus

TROMS

Tromsø

Ca. én times kjøretøy fra Tromsø ligger Sommarøy og Hillesøy. Med hvite sandstrender og utsikt rett i havgapet er dette en øygruppe verdt å besøke. Her er et utall av små og store fjellturer, sykkelmuligheter og strandliv, samt et flott hotell som tilbyr overnatting. Eller du kan parkere bobilen på Sommarøy Camping & Marina.

Ellers kan vi anbefale en fjelltur til Trehørningen på Kvaløya. Dette er en lavterskeltur til en liten fjelltopp 20 minutters kjøring fra byen. Ca. 1,5 times gåtur opp og ned, god sti og fantastisk utsikt. Og hva med en tur til bystranda Telegrafbukta? Kun en lett sykkeltur fra sentrum og med yrende folkeliv på sommeren. Her er også Tromsø Museum og Folkeparken i umiddelbar nærhet og godt med parkeringsplasser og bussholdeplass.

Vårt verksted: RSA Bil Tromsø

TRØNDELAG

Stjørdal

Det er mange tilrettelagte turområder i Stjørdal og vi nevner Svartkamhytta, Stortyldvatnet, Sonvatna, Skarsjøen, Sildra, Romsjøen, Risvola, Hessjøen, Håmmårsbukta, Monsberga, Tønsåsen, Blinkparken, Selbuskogen, Hoset kultursti, Sortasringen og Kilnes gård. Ønsker du å bade så er det mulig på Vingestranda, Hellestranda, Molovika eller Storvika.

De kulturinteresserte kan besøke et av våre mange museer:

 • Hegra Festning
 • Skatval krigshistoriske museum
 • Den gamle skole
 • Steinvikholm slott
 • Stjørdal museum
 • Værnes kirke og prestegårdshagen
 • Helleristningene på Leirfall
 • Fossan mølle

Gårdsturisme har vi mye av og vi anbefaler å besøke en av disse flotte stedene: Fantasigården, Stall Eidumstrøa, Stall Esperanza, Eidum Gårdbakeri, Ersgard eller Øfsti. For en mer aktiv ferie, hva med å ta turen til Bowlinghallen.no, Stjørdal golfklubb, Stjørdal frisbeeklubb, Tennisklubben Hegra eller Stjørdal skatepark? Og liker du å klatre så bør du dra til Grip Stjørdal eller klatrefeltene Storvika, Tønsåsen, Frigården eller Steinmohaugen.

Vårt verksted: Kristoffersen Bil

Verdal

Den Gyldne Omvei på Inderøy er en fin tur med mange lokale produsenter av mat, øl og håndverk. Vegstrekningen går gjennom et vakkert kulturlandskap med mat, kunst- og kulturopplevelser underveis. Langs Den Gyldne Omveien kan du besøke kunsthåndverkere i sine verksted, gårdsbutikker, historiske minnesmerker, galleri, kunstmuseum og skulpturpark – og du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. Hvilepulsen er gjerne litt lavere på Inderøy enn andre steder og det vil du oppdage når du kommer på besøk. Nærheten til sjøen gir muligheter til bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Vårt verksted: Slatlem

VESTFOLD

Tønsberg

Sommerbyen Tønsberg har mye å by på, både severdigheter, strandliv, matopplevelser og shopping. Vi anbefaler et besøk på Slottsfjellet. Her finner man kirkeruiner og Tunsberghus festning fra middelalderen, samt byens landemerke Slottsfjellstårnet. Og for en dukkert på varme dager så bør du besøke Ringshaugstranda eller Melsomvikstranda.

Skal du ut og spise så er vårt tips restauranten Solsiden Hvasser, mens om du ønsker å shoppe så bør du dra til Farmandstredet i Tønsberg eller Døvlesenteret på Sem. Av campingplasser så anbefaler vi Skallevold Camping og Fjærholmen.

Vårt verksted: Tønsberg Auto

VESTLAND

Førde

I Sogn og Fjordane har vi uendelig mange nydelige turistmål og vi kan nevne:

 • Hoddevika ved Stadt – flott sandstrand og eit paradis for surfera frå heile landet.
 • Bremanger med Grotlesanden – krittkvit sandstrand så langt du ser.
 • Bremanger, Kalvåg – ein attraktiv stoppestad for mange turistar.
 • Solund og Gulen – ligg vest i havet og har flott skjærgård.
 • Refviksanden ved Måløy – krittkvit sandstrand så langt du ser og klarer å svømme.
 • Kråkenes fyr ved Måløy – eit av Norges vestligste fyr, men likevel landfast.
 • Kannesteinen – kjendt turistattraksjon vest i havet ved Måløy, til venstre etter Måløybrua.
 • Sunnfjord – med sine mange fantastiske fjelltoppar og utallige idylliske og gode fiskevatten (flott ørret og gratis fiske i stort sett alle).
 • Jølstravatnet – landskjendt for godt fiske av stor ørret (du må ha fiskekort, som du får kjøpt billig på Jølstraholmen Camping).
 • Bekkjavatnet og Langelandsvatnet ved Førde – ca. 5-8 minutt frå sentrum, nydelige fjellvatten der du kan gå rundt vatnet, fiske eller bade. Vatna held godt over 20 grader på sommaren.
 • Florø, Norgest vestlegaste by – du ser langt ut i havet frå dei små fjelltoppane i området. Også mulig med båtturar ut til øyane.
 • Bulandet og Værlandet – perler i vest.


Vårt verksted: Opus

ØSTFOLD

Fredrikstad

I Fredrikstad har vi litt av hvert å by på. Vi anbefaler å besøke Gamlebyen med Kongsten Fort, som er blant Fredrikstads mange unike kulturminner og en del av Fredrikstad Festning. Fortet er kjent for sine kasematter (underjordiske ganger). Fra Gamlebyen kan du ta byferga som stopper flere steder, blant annet på brygga i Fredrikstad. Her er et yrende folkeliv og mange restauranter.

Noe du absolutt bør få med deg når du besøker Fredrikstad er den flotte skjærgården utenfor byen og skjærgårdsperlene Hvaler og Hankø. Her er muligheter for mange aktiviteter og naturopplevelser.

Vårt verksted: RSA Bil Fredrikstad